O našoj vinariji

Mali Podrum Gajić je porodična vinarija koja se nalazi u čuvenom vinskom kraju, u Župi, u selu Gornje Zleginje kod Aleksandrovca. U sopstvenom vinogradu, koji datira iz 1915. godine, treća, četvrta i peta generacija porodice Gajić uzgaja sorte prokupac, tamjaniku i merlo, od kojih spravlja vina. Pored vina, Mali Podrum Gajić pravi i rakije od grožđa i šljive.

Naš početak: O vinariji

Naši počeci vezuju se za teška vremena, jer teška vremena prave jake ljude, a jaki ljudi prave dobra vina. U jeku Prvog svetskog rata pradeda Obren Gajić smogao je snage da posadi vinograd, i tako odredio pravac porodice Gajić. Kada se, nakon Drugog svetskog rata, vratio iz zarobljeništva, deda Miljojko Gajić je nastavio da gaji vinograd, pravi vino, i prehranjuje porodicu tako što je odlazio u ravnu Vojvodinu, i vino menjao za kukuruz.

Simbolika u etiketi Crvenog Viteza

Već sam naziv, između ostalog, ukazuje na "Župski vinski viteški red monah Dorotej", jer su odore župskih vinskih vitezova tamno crvene boje.

Silueta čokota na etiketi predstavlja stoletni vinograd, koji je podigao pradeda Obren Gajić, raskrčio je stari, oboleli vinograd, i započeo novu vinsku istoriju svoje porodice zasadivši čokote prokupca, naše stare autohtone sorte od koje se pravi Crveni Vitez.

U donjem delu etikete je silueta čoveka koji vozi kola sa dva upregnuta konja. I ova silueta priča porodičnu priču, samo nakon Drugog svetskog rata. Deda Miljojko gaji grožđe, od njega pravi vino, a onda to vino vozi u Vojvodinu, gde ga u vreme gladi, uobičajene za vremena nakon velikih ratova, menja za kukuruz koji dovozi nazad da bi njime prehranio svoju porodicu.

Lokacija Vinograda

Vinogradi se nalaze na padinama na kojima se vinova loza uzgaja još od XII veka, okruženim sa jedne strane planinom Jastrebac, a sa druge strane Kopaonikom, Gočem i Željinom, sa koje je, prema legendi, zmaj čuvao i župski narod i njegove useve.